resim

Zebra Sınıflandırması ve Evrimi

Zebra, Sahra altı Afrika'nın çimenli ovalarında dolaşımda bulunan büyük bir at türüdür . Kesin yerleşimi her bireye özgü olan beyaz ve siyah çizgili desenli gövdeli en büyük ve en ayırt edici vahşi atlardır . Üç farklı vardır türler bulunmaktadır Zebra Afrika'da Ortak (ayrıca Plains Zebra ve Burchell en Zebra olarak da bilinir) Zebra (ayrıca İmparatorluk Zebra olarak da bilinir) Grevy Zebrası ve vardır Dağ Zebra. Taze ot ve su bulmak için çok uzak mesafelere seyahat edebilen, ancak ciddi şekilde tehdit edilen inanılmaz derecede sosyal hayvanlardır .artan insan aktivitesi seviyeleri nedeniyle doğal aralıklarının çoğunda . Bugün, hem Grevy's Zebra hem de Zebra Dağları nesli tükenmekte olan türler olarak kabul edilmektedir ve Common Zebra daha yaygın ve çok sayıda olmasına rağmen, bazı bölgelerde keskin nüfus düşüşleri olmuştur.

Zebra Anatomisi ve Görünümü

Zebralar, uzun ve ince bacakları ve dar toynakları ile hız için mükemmel tasarlanmış, koşarken 40 km / s hıza ulaşmalarına yardımcı olan ağır gövdeli hayvanlardır . Atlarla aynı şekilde , uçlarında yürüdükleri ve sert toynaklarıyla korunan her ayağında sadece tek bir ayak parmağı vardır. Siyah ve beyaz çizgileri her bireye özgüdür ve sürüde birbirlerini tanımlamalarına yardımcı olur. Zebralar uzun boyunlara ve kafalara sahiptir, bu da zemindeki çimlere kolayca ulaşabilecekleri ve alnından ve sırtlarından kuyruğa uzanan bir yele anlamına gelir. Çizgilerinin deseni Grevy's ve Mountain'lı türler arasında değişir.Zebralar daha dar şeritlere ve beyaz alt kısımlara sahipken, Ortak Zebra'nın tüm vücudu kaplayan geniş çizgiler vardır. Grevy's Zebra, sadece Zebra türlerinin en büyüğü değil, aynı zamanda büyük, yuvarlak kulaklarıyla kolayca tanımlanabilir.

Zebra Dağıtım ve Habitat

Zebralar, Doğu ve Güney Afrika'nın açık otlaklarında ve ovalarında yaşayan ve zamanlarının neredeyse çoğunu otların üzerinde otlatmada geçirdikleri bulunmuştur . Ortak Zebra en çok sayıdadır ve çimenli ovalarda dolaşımda bulundukları Doğu Afrika'daki en geniş doğal aralığa sahiptir . Dağ Zebra bulunabilir otlayan üzerinde dağ otlaklar Güney-Batı arasında Afrika Grevy Zebrası kurak sınırlı iken, otlaklar boyunca ve alt çöl bozkır Etiyopya , Somali ve kuzey bölgesi Kenya . Zebralar inanılmaz derecede hızlı koşmak için evrimleştiler, böylece tehlikeli avcılardan kaçabildiler ve hayatta kalmak için açık ovalara çok güveniyorlar. Ortak Zebra en az etkilenmiş olmasına rağmen, her üç tür de artan insan aktivitesi seviyelerinden kaynaklanan doğal yaşam alanlarının kaybı nedeniyle nüfus düşüşlerinden risk altındadır .

Zebra Davranışı ve Yaşam Tarzı

Zebralar, yırtıcılardan korunmak için sürülerdeki ovada dolaşan oldukça sosyal hayvanlardır . Grevy Zebra, sürüleri 10 km2'ye kadar devasa topraklarda devriye gezen bir aygır (erkek), kısraklar (dişiler) ve tayları serbestçe otlayan ve zaman zaman birlikte beslenen küçük gruplar oluşturan diğer türlerden daha gevşek bir şekilde işgal eder . Hem Ortak Zebra hem de Dağ Zebra, daha küçük aile gruplarına ayrılan uzun süreli sürülerde kendi bölgelerinde yaşıyor baskın bir aygır tarafından yönetilen ve gençleri ile bir ila altı kısrak içeren. Güçlü sosyal bağları, birbirlerine karşı çok sevecen, genellikle dişlerini kullanarak birbirlerine bakmalarını sağlayabilir. Çiftleşme mevsimi boyunca, erkekler dişilerle üreme ve birbirlerini tekmeleyerek ve ısırırken sırt bacaklarını yukarı kaldırarak bunu yapmak için şiddetle savaşacaklardır.

Zebra Üreme ve Yaşam Çevrimleri

Zebra nispeten yavaş gelişen bir memelidir ve dişiler en azından birkaç yaşına gelene kadar üreyemezler. 10 ay ile bir yıl arasında sürebilen bir gebelik döneminden sonra dişi, çizgili, yele ile doğan ve aynı zamanda karnının ortasında küçük bir saç yaması olan tek bir tayı doğurur. Zebra tayları, yırtıcılardan kaçmak için kaçabilmelerini sağlamak için hayati önem taşıyan doğum dakikalarında ayakta kalabilir . Bir hafta sonra çim yemeye başlayabilirler ve 11 aylık olduklarında sütten kesilirler. Genç Zebralar, erkekler bir erkek bekar grubuna katılmak için doğum sonrası sürülerini terk ettiklerinde yaklaşık üç yaşında olgunlaşana kadar anneleriyle kalırlar., kadınlar anneleriyle birlikte kalırken. Bu lisans grupları , çiftleşme mevsimi boyunca haremi devralmaya çalışmak için baskın aygırlara meydan okumaya başlar.

Zebra Diyeti ve Avı

Zebra otçul bir hayvandır, yani hayatta kalmak için ihtiyaç duyduğu beslenmeyi elde etmek için sadece bitki maddesini yer . Zebra diyetinin çoğunluğu (aslında yaklaşık% 90), geri kalanını oluşturan yapraklar ve tomurcuklar da dahil olmak üzere diğer bitki maddelerine sahip çok çeşitli otlardan oluşur. Keskin ön dişlerini, yanakları boyunca yassı azı dişlerini kullanarak öğütmeden önce otların sert uçlarını kemirmek için kullanırlar. Çimenlerin besin değeri çok az olduğu için Zebralar günün otlatmalarının % 60 ila% 80'ini harcamalıdır . Ortak Zebralar genellikle her gün yaptıkları su deliklerinde içilirken görülür, çünkü Grevy's Zebra ve Dağ Zebra, daha kuru ve daha kurak bölgelerde yaşar, genellikle bir seferde birkaç gün içmezler. Kuru mevsimde Zebralar, henüz kurumamış taze ot ve su deliklerini bulmak için çok uzak mesafelere seyahat edebilir, Grevy's Zebra'nın da yeraltındaki suya erişmek için kurumuş nehir yataklarının zeminine girdiği bilinir.

Zebra Yırtıcıları ve Tehditler

Zebra, otçul olmasına rağmen yırtıcı hayvanlarının çoğunu kolayca geçebilen büyük ve güçlü bir hayvandır . Zebralar, nehirleri geçerken veya içerken Crocodiles gibi çok sayıda büyük etobur ile birlikte Aslanlar , Leoparlar , Sırtlanlar ve Afrika Vahşi Köpekleri ile avlanır . İlk içgüdüleri kaçmak olsa da, Zebraların bazen onu tekmeleyerek ve ısırıp tehdit eden hayvana saldırdığı bilinmektedir . Ancak, tehlike tespit edildiğinde, Zebralar tehdidi birbirini uyarır ve avcılarından kaçarak Sıkı bir sürü olarak, genellikle saldırganlarını karıştırır veya basitçe korkuturlar. En büyük tehdit olsa Afrika'nın kalan Zebra topluluklara kendi doğal artan tecavüzler, habitatları onların açık ovalarda kaybıyla, insanlar tarafından otlayan hayvanlar için ve tarım için açık araziye.

Zebra İlginç Gerçekler ve Özellikler

Zebra'nın şeritleri, bir zamanlar bir sürü sürüsü olarak koşarken, bir zamanlar avcıları karıştırmak için çevrelerinin doğal ışığına ve gölgesine kamufle ettikleri düşünüldüğü için bugün bile bilime hafif bir gizem olarak kalıyor. tek hayvan . Zebra'nın arka ucundaki şeritlerin oluşumu, üç tür arasında büyük ölçüde farklılık gösterir.Geniş Zebralar, Grevy's Zebra'lıların yukarı doğru eğildiği yerlerinde yatay şeritlere sahiptir. Arka uçlarındaki bu desenlerin çok farklı olduğu düşünülür, böylece aynı sürünün üyeleri koşarken paketin önündeki bireyi kolayca tanımlayabilir. Diğer erkek atlarda olduğu gibi, Zebra aygırlarının üst dudaklarını kıvırdığı bilinmektedir, bu da koku duygusunu arttırır. Bu " at gülüşü" denilen erkeğin, bir dişinin çiftleşmeye hazır olduğunu tespit edebilmesi için hayati öneme sahip olduğu düşünülmektedir.

Zebra'nın İnsanlarla İlişkisi

Zebraların serbest dolaşan doğası ve geniş mesafeler nedeniyle, dünya genelinde artan insan varlığı Zebraların doğal alanın büyük bir bölümünde habitatlarının kaybından etkilendiği anlamına geliyordu . Bununla birlikte, Zebralar ile ilgili en ilginç şeylerden biri, Atlar ve Eşekler de dahil olmak üzere diğer atlarla çok yakından ilişkili oldukları için , Zebralar aslında bir Zonkey (Zebralar ve Zebralar) Eşekler) veya Zorse (Zebralar ve Atlar) olarak. Her iki türün de Doğal nedeniyle coğrafi farklılıklar vahşi çiftleşmek mümkün olacaktır, hem bir dizi Zonkey ve Zorse bireyler artık dünyada var. Zebralar, insanların bir At veya Eşek karakterine ve büyüklüğüne sahip, ancak bir Zebra'nın gücü ve esnekliğine sahip bir hayvan üretmek için Zebralar ile Atlar ve Eşekler yetiştirmesine neden olan bazı parazitlere karşı doğal bir korumaya sahip oldukları düşünülmektedir . Diğer melez yavrularda olduğu gibi , Zonkeys ve Zorses kısırdır ve bu nedenle kendilerini çoğaltamazlar.

Zebra Koruma Durumu ve Günümüzde Yaşam

Bugün, üç Zebralar iki takım türlerinin olarak IUCN tarafından listelenen hayvanlar vardır Endangered doğal bu nedenle yüz yok olma ve habitatları gelecekte. Grevy's Zebra ve Zebra Dağı , gittikçe izole edilmiş bölgelerde bulunur ve sayıları doğal aralıkları boyunca düşmeye devam eder. Ortak Zebra bir olan hayvan olarak listelenir Yakın Tehdit doğada tükenme tarafından ve hala yaygın ve sayıları nispeten istikrarlı gibi görünen rağmen, diğer benzeri türler , vardır tehdit yoluyla yaşam doğal aralıklarının çoğunda kayıp.